Ємність світового ринку лавандової олії в 2016 році становила 76 млн доларів США, а до 2024 року вона, за прогнозами, досягне 124,2 млн доларів при щорічному середньому зростанні в 6,2%. Найбільше лавандова олія цінується в косметології. Тільки на європейському континенті на кошти з особистого догляду через п’ять років буде використовуватися лавандового масла на 20 млн доларів при зростанні даного сегмента ринку на 6,5% в рік, пише pro-consulting.ua.

Незважаючи на те, що лаванду досить активно вирощують у французькому Провансі, Англії, Росії, Японії, пропозиція цієї трави не покриває навіть сьогоднішні потреби ринку, не кажучи вже про перспективні. Україна також бере участь в лавандовому ринку, але її частка значно скоротилося після втрати Криму, де ця рослина культивувалася в промислових масштабах. В даний час у нас лавандою займаються невеликі господарства на дільницях не більше одного гектара. Однак, навіть з таких порівняно невеликих площ можна отримувати істотний дохід.

Для організації виробництва лаванди в Україні можна скористатися бізнес-планом, розробленим аналітиками Pro-Consulting. Даним проектом передбачено тільки вирощування лаванди на площі один гектар. Переробка її на масло – це питання подальшого можливого розширення бізнесу.

Для максимальної врожайності цієї теплолюбивої культури необхідно підібрати ділянку в південному регіоні країни з доступом до джерела води. Найбільша стаття витрат – оплата праці персоналу – 57% від усього обсягу фінансування. Посадкова кампанія зажадає ще 19,1%. Загальна потреба в коштах становить $ 73 тис.

Окупляться вкладені у вирощування лаванди гроші з урахуванням дисконту через трохи більше півтора року (19,8 місяця) з моменту початку продажів.

Одного разу посаджена лаванда, при правильному догляді, здатна давати хороші врожаї, а значить і дохід, протягом двадцяти років.