Анна Авраменко, засновник та головний редактор журналу «Fashion of Diplomacy».  

Пані Анно, у скільки років Ви почали займатись бізнесом і на що витратили свій перший заробіток?

-Якщо казати взагалі, то, мабуть, у 22. Це було в іншій країні і я займалась легалізацією іноземних громадян. Але я вважаю, що свідомо я розпочала займатись бізнесом у 28 років. Це була мережа магазинів суші та піци в Києві – шість закладів, кожен магазин був обладнаний як кав’ярня, де людина могла відпочити, поїсти або почекати своє замовлення, яке готувалось на винос. Веселі були часи.

А перші кошти я витратила на свою доньку, купила їй шкіряні зимові черевики і натуральну шубу і дуже цьому раділа.

Сьогодні Ви успішна жінка, яка займається культурною дипломатією і журналом Fashion of Diplomacy. Чому цей напрямок обрали і що особисто Вам це дає?

По-перше, стало прикро за державу. Забагато негативу в усіх новинах про Україну й справа тут не лише у ворожій пропаганді. Певно жоден народ у світі не здатен настільки «палко» гудити власну Вітчизну. Так не повинно бути. Україні є чим пишатися та є що запропонувати світу, є чим здивувати та вразити світ. У нас багато талановитих та яскравих людей – зокрема у бізнесі та у мистецтві. Такими людьми пишалася б кожна європейська нація, у нас про таких людей майже ніхто й не чув.  Усе заступають корупційні скандали та кримінальні новини. Тому, коли ти свідомо спостерігаєш таку картину і якщо ти справді цінуєш свою батьківщину, то починаєш задумуватись над питаннями, як це виправляти, як діяти, що робити?

По-друге, створюючи подібний міжнародний проект, який в собі поєднує і журнал, і інтернет портал, і міжнародні заходи, я знала, що мені доведеться спілкуватися із багатьма цікавими та непересічними особистостями, які є гордістю України (кажу це без жодного пафосу), а спілкування із подібними людьми не може не бути справжньою насолодою.

Яке інтерв`ю відомих людей України чи світу Вам запам’яталось найбільше або чимось Вас вразило?

Важко виокремити когось особливого. Із останніх інтерв’ю дуже вразив голова делегації ЄС в Україні – фактично посол – добродій Хьюг Мінгарелі. Чим вразив? По-перше, своєю демократичністю та простотою у спілкуванні. Жодного пафосу, жодної корони, жодної зверхності. До того ж, у мене під час запису спілкування з ним склалося враження, що цій людині Україна не є чужою.  Болі та проблеми нашої крани є йому близькими та зрозумілими. Він цілком щиро вболіває за те, аби Україна стала Європою – не на словах, а у реальності. Також не можу не згадати спілкування із третім президентом незалежної України – Віктором Андрійовичем Ющенком. Спілкуючись з ним, починаєш розуміти, наскільки це і складно, і не легко водночас – любити свою країну. Не тому що вона багата та сильна або має чудовий клімат – а тому, що вона є своєю. Є рідною. На жаль, надто мало людей це розуміє. Навіть зараз.

Ви проводили цікавий міжнародний проект «Парад Націй», поділіться враженнями і результатами.

Було дуже важко, але й цікаво. Ми – я та моя команда FD – робили подібний захід в Україні вперше. В усіх провідних країнах подібні заходи є традицією, ми ж починали, фактично, з нуля. Треба було зібрати представників та творчі колективи з усіх посольств, забезпечити багато технічних та суто логістичних факторів. Придумати цікавий сценарій. Тобто, ми реалізували повноцінний парад націй, де кожна країна презентувала себе в культурі, історії та традиціях. Країни виходили на сцену в алфавітному порядку, демонструючи спочатку свій прапор та національний костюм, потім відео або презентація країни, яка транслювалась на екранах на сцені. В цей момент, ведучий, заслужений артист України Юрій Горбунов, коротко розповідав про найцікавіші факти з життя цієї країни. Додатково кожна країна презентувала свій творчий номер – танець або пісню. Можу сказати, що це було дуже круто. І хочу подякувати за таку ідею провести «Парад Націй» в Україні Ірині Резнік, вона нам розповіла як таке свято влаштовується за кордоном і цим нас надихнула.

Щодо результатів, то вони колосальні. Коли ти бачиш таке різнобарв’я культур, колорит костюмів, неповторне виконання артистів з різних країн, то ти розумієш, що якщо ми почнемо вивчати одне одного і розуміти, то ми не будемо воювати. Не будемо чекати своїх чоловіків та синів з війни. Я вважаю що це дуже важливо і впевнена, що нам вдалося влаштувати це свято. Й на цьому ми не зупинятимемося.

Що у цьому році цікавого плануєте робити у напрямку дипломатії та популяризації України?

У нас заплановано багато цікавого. Весною ми запускаємо свій радіо проект, в літку стартує телевізійний проект. Додатково ми беремо активну участь як співорганізатори багатьох міжнародних форумів. Наразі заплановано 2 заходи, які ми самостійно організовуємо: це Міжнародний дипломатичний гольф турнір «Diplomatic Golf Cup 2018» і, звичайно, «Парад Націй».

«Diplomatic Golf Cup 2018» буде 28 квітня і ми вас запрошуємо. На цей захід очікуємо представників понад 30 країн. Ми запрошуємо не лише іноземних та вітчизняних дипломатів, ми хочемо влаштувати вихідний день для усієї родини. Будуть змагання гольф, розважальна та культурна програма. Будуть страви багатьох кухонь світу, які нам допомагають готувати іноземні Посольства, акредитовані в Україні. Буде спілкування у форматі В2В. Буде облаштована дитяча зона, аби батьки мали змогу відпочити та поспілкуватись. Тож приходьте, буде цікаво.

Також ми в кінці цього року, попередньо це перші числа грудня, знову організуємо «Парад Націй», де плануємо зібрати понад 50 країн-учасниць.

Ваші поради  жінкам, які прагнуть стати успішними в бізнесі?

Мені здається, що кожна жінка може бути успішною, бо це наша природа. Насамперед хочу порадити вірити в себе, у свій потенціал, у свій проект. Дуже важливо вірити в свою сім’ю-родину, яка підтримує вас. Також раджу жінкам не завжди прислуховуватись до порад колежанок: такі поради, як правило, не чесні, бо із заздрістю. І, звісно ж, коли ви щось робите чи реалізовуєте, а навколо знаходяться такі люди, то я раджу з ними не спілкуватись, адже вони забирають вашу енергію.

Головне – не забувати про те, що у нас є жіноча мудрість і чарівність. Використовуйте ці два фактори разом і ви – непереможні.