Першою Конституцією в історії нашої держави був документ, написаний в 1710 році українським гетьманом Пилипом Орликом. Це був історичний документ, що встановлював права та обов’язки членів Війська запорізького, але в Україні він так і не був офіційно затверджений.

Починаючи з 1990 року й до ухвалення Основного закону, було запропоновано 15 проектів Конституції України.

День Конституції України – єдине державне свято, яке закріплене в самій Конституції України.

Ухвалювали документ теж дуже цікаво. 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проект Конституції на одному засіданні без перерв. Голосування відбувалося за кожною статтею окремо і цілими розділами.

Конституція України могла бути не прийнята 28 червня, так як напередодні історичного засідання парламенту Президент України видав указ про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року про прийняття нової Конституції України. Однак, після прийняття Конституції, цей указ був скасований.

Україна прожила без Конституції аж п’ять років, і залишалась єдиною країною пострадянського простору без головного документа держави.

У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. Вона містить 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Художник-графік Ігор Степанов витратив на її створення близько двох місяців.

2019 року в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Її авторами стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.

Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.

Президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.

З Днем Конституції!

#МОЖУ, #ДеньКонституції, #цікаві_факти_про_Конституцію_України