Розпочати власну справу для українців завжди здається складно. Бюрократична тяганина і палиці в колесах від місцевих корупціонерів при владі, а ще й війна в країні вбивають бажання у малих і середніх бізнесменів. Підприємцям з Донбасу знайомі всі ці труднощі, проте вони таки знайшли спосіб розвивати свій бізнес.

У цьому їм допоміг проект від Європейського союзу в співробітництві з Міжнародною організацією з міграції. Більше 10 тисяч українських підприємців, захистивши свої бізнес-плану, виграли гранти у вигляді обладнання, яке допомогло їм вийти на новий рівень у веденні власного бізнесу. Більшість з учасників – вимушені переселенці з Донбасу, і як не дивно, саме жінки.

Марина Дмитро, як і кожен день, відвідує своїх улюбленців, збирає ще теплі яєчка. Втілити в життя своє дитяче захоплення жінку наштовхнули жахливі обставини. Війна змусила її кинути роботу бухгалтером і тікати з рідної Горлівки. Вже на Київщині місцева влада виділила переселенцям земельну ділянку, і Марина згадала про мрію дитинства: відкрити птахоферму.

Розпочати власну справу жінці допоміг європейський грант. Марина отримала обладнання для очищення м’яса і два інкубатори для курячих і перепелиних яєць.

Набагато вигідніше мати інкубатори, тому що курчата коштують дорого. І коли вийшло так, що я виграла грант, то ми шукали саме інкубатори. Робили це для того, щоб все було більш автоматизовано,
– розповіла Марина Дмитренко.

Катерина Калініченко зараз вже успішний відеооператор, в послуги якого входить навіть аерозйомка. А чотири роки тому з немовлям дівчина також була змушена тікати від війни в Луганську. На новому місці в столиці грошей у молодої сім’ї не вистачало.
За три роки роботи жінка повільно створювала базу клієнтів і знімала рекламу. А рік тому випадково натрапила на Європейську програму підтримки молодих підприємців. Завдяки їй Катерина змогла підняти рівень послуг та додати до них повітряну зйомку.